Trwa ładowanie proszę czekać ...

Organizujemy studniówkę cz.1 - wybór miejsca i koszty

22 czerwca 2016

Uczniowie szkół średnich z utęsknieniem czekają na studniówkę, która jest idealnym czasem na podsumowanie wszystkich lat nauki. Do niedawna organizowało się ją bezpośrednio w szkołach, lecz wraz z rozwojem naszego kraju zmieniły się preferencje i dziś uczniowie wolą bawić się w lokalach, niż w szkolnej auli przy asyście dziesiątek nauczycieli. Postanowiliśmy podpowiedzieć Wam, w jaki sposób warto zorganizować studniówkę. Zapraszamy do lektury!

Szkoła, restauracja, lokal? Hotel!

Większość uczniów z uwagi na koszty wolałoby zorganizować studniówkę w restauracji, a nie hotelu. Uważamy, że hotel to jednak najlepsze miejsce, ponieważ oprócz sali do tańczenia i jedzenia będziemy mieć do dyspozycji również pokoje oraz bar. Z reguły większość gości na imprezie studniówkowej jest dorosłych, więc pomimo obecności nauczycieli będą chcieli się czegoś napić. Zacisze baru nadaje się do tego idealnie, a ponadto nie zdradza naszych faktycznych zamiarów. Ponadto to jedyne miejsce, które nauczyciele omijają szerokim łukiem.

Hotel oferuje również restaurację, czyli catering wraz z ochroną. Nie musimy się zatem przejmować jedzeniem, harmonogramem przynoszenia kolejnych dań oraz bałaganem. Kelnerzy oraz osoby z ochrony zadbają o porządek podczas studniówki.

Koszty

Wybór hotelu z restauracją oraz pomieszczenia noclegowymi będzie sporym wydatkiem - około 100 - 150 złotych na jedną osobę. Wiemy jednak, że negocjacje często kończą się sporymi obniżkami, zwłaszcza dla szkół, które zagwarantują przybycie minimum 100 osób. Zazwyczaj jest tak, że uczniowie płacą jedynie za miejsca przy stoliku, kapelę oraz ochronę. Miejsca noclegowe (ograniczone) są przyznawane w formie rabatu, gdyż i tak większość osób uda się po imprezie do swojego domu.

To już koniec pierwszej części naszego artykułu o organizowaniu studniówki w hotelu. Zapraszamy do lektury części drugiej, gdzie dowiecie się wszystkiego o właściwej organizacji, czyli układania menu.