Trwa ładowanie proszę czekać ...

Tradycyjne czy nowoczesne? Jakie dania na wesele?

22 czerwca 2016

Jedną z głównych zalet wesel jest możliwość zapełnienia swojego żołądka do pełna i poznanie nieodkrytych do tej pory smaków. Organizatorzy często rezygnują z klasyków na rzecz nowoczesności, ale nie zawsze się to sprawdza. Osoby starsze kojarzą wesela z biesiadą, ponieważ sięgając do korzeni tradycji, dzień ślubu był okazją do świętowania w całej okolicy. Jak zatem zaplanować menu, aby zadowolić zarówno osoby młode, jak i te starsze? Poniżej kilka naszych podpowiedzi.

Balans pomiędzy kulturami - mieszkanka klasyki z nowoczesnością

Nie ma sensu rezygnować z tradycyjnych dań tylko na rzecz nowoczesnych. Doskonałym rozwiązaniem będzie ich połączenie. Z tradycji nie wolno rezygnować, dlatego standardowy rosół powinien być starterem każdej zabawy weselnej. To, w jaki sposób zostaniecie zapamiętani ma odzwierciedlenie w daniach. Proponując swoim gościom kuchnię regionalną, z której się wywodzicie - zapewnicie im zaskoczenie. Warto zatem kroczyć w nieco indywidualną stronę i kosztem nowoczesności zaproponować gościom coś od siebie - może to być zwykły schabowy, lecz w wydaniu Twojego regionu.

Nie każdy człowiek zniesie spożywanie samych nowoczesnych dań. Ludzki żołądek nie jest na to po prostu przygotowany. Psychologia również ma znaczenie, a przyjęło się, że na weselu jest mnóstwo dań mięsnych i tradycyjnych. Warto więc zapewnić bigos, kompot, gołąbki, pierogi oraz plejadę dań, które spożywamy na co dzień. Goście będą domyślać się smaku i wiedzieć, jak zabrać się za poszczególne dania. Ma to ogromne znaczenie.

A co z nowoczesności?

Dania nowoczesne nawet nie muszą ocierać się o ten termin. Często są po prostu daniami z innych krajów, lecz w Polsce nieznane i uznawane za "nowoczesne". Może to być zupa Miso, ziemniaki po portugalsku lub kotlety jagnięce w sosie Porto. Możliwości jest bardzo wiele, a jedynym ogranicznikiem jest dostęp do półproduktów oraz ich cena. Wiele młodych par rezygnuje z nowoczesnych dań na rzecz potraw grillowanych. Sami uważamy to za dobry pomysł.

Dania weselna mają spory wpływ na przebieg całego wydarzenia i jego oddźwięk w przyszłości. Zachęcamy, aby nie skupiać się tylko na nowoczesności, a zaskakiwać swoich gości tradycją i regionem. Wesela to czas biesiady, dlatego takie dania zawsze się sprawdzą.