Trwa ładowanie proszę czekać ...

Catering na weselu - Płacisz więc wymagaj!

22 czerwca 2016

Standardem przy okazji niemal każdego wesela jest korzystanie z usług firmy cateringowej. Z roku na rok przybywa w naszym kraju kucharzy, którzy potrafią przygotować nie tylko nowoczesne dania, ale też klasyki, które doskonale sprawdzają się na weselach. Jako, że jesteśmy doświadczeni i obyci w weselach, postanowiliśmy przedstawić Wam nasze spojrzenie na menu, które wbrew pozorom nie powinno być przesadzone. Zapraszamy do lektury.

Ugotują, co tylko zechcesz

Najlepszym, co może spotkać kucharza podczas rozmowy na temat wesela jest lista dań. Rzadko się jednak zdarza, aby para młoda miała już przygotowane posiłki, ponieważ chcą poznać opinię oraz doświadczenie samego kucharza. Firmy cateringowe ugotują Wam wszystko, czego zapragniecie ale pod warunkiem, że sami im to podpowiecie. Uważamy, że należy pomieszać klasykę z nowoczesnością, lecz w dobrym guście i kontraście. Wesele ma się kojarzyć z biesiadą (bo jest biesiadą), czyli daniami mięsnymi, świątecznymi i ... wegetariańskimi - bo o nich też nie możecie zapominać.

Dania, które znają wszyscy

Podczas układania menu starajcie się dobrać dania tak, aby wszyscy byli zadowoleni. To bardzo proste. Starterem na pewno będzie rosół (lub barszcz), a później posiłki mogą być dowolne, biesiadne. Nie powinno zabraknąć króla polskich stołów - schabowego, jak również gołąbków, pierogów w formie przystawki czy bigosu. Ułożone menu powinno składać się też z kilku dań wegetariańskich, ponieważ nie każdy jada mięso. Nawet, jeśli nie macie w rodzinie jarosza - postarajcie się o dania wegetariańskie, bo być może członek kapeli nie jada produktów mięsnych.

Zaoszczędzisz

Jeśli w Twoim menu zabraknie kilogramów wołowiny, owoców morza i łososia - sporo zaoszczędzisz. Przygotowanie dań, które wszyscy znają okaże się tańsze, ponieważ kilogram wołowiny na gulasz kosztuje 90 złotych, zaś tyle samo ryżu na gołąbki - pięć złotych. Znanych jest wiele par, które zrezygnowały z nowoczesnego menu i zaoszczędziły po 30 złotych za jedno miejsce przy stoliku.

Decydując się na usługi firmy cateringowej warto mieć na uwadze, że to co wyląduje na stole będzie wspominane przez kolejne lata. Warto więc przygotować się należycie, zapytać gości o preferencje żywnościowe i zapewnić im pełen luksus. Dzięki temu stworzycie najlepszą atmosferę weselną, jakiej na pewno nie spodziewają się Twoi bliscy.